Kako održavati Aloe Vera biljku

aloe-vera-posudiOdržavati biljku aloe vera nije niti malo jednostavno, no ono što je još teže je nabaviti ovu biljku. Tu biljku možete naravno kupiti u raznim dućanima, no ono što ne znate je da u većini slučajeva ta biljka gotovo odmah uvene kada ju donesete u svoj stan i kada ste spremni na uzgajanje. Tada niste zakazali vi i vaše održavanje, nego ste jednostavno dobili takvu biljku. Da bi ste to izbjegli raspitajte se na raznim forumima i provjerite gdje ćete kupiti ovu biljku. No kada ste riješili taj problem, slijedi onaj drugi, a to je održavanje ove vrlo zahtjevne biljke. Nakon što pročitate kako ovu biljku održavati, nemojte se smesti i ne dopustite si da odustanete od uzgajanja i održavanja ove biljke. Ono što možete raditi sa ovom biljkom, i na koje sve načine ju možete koristiti je zaista impresivno. Ako naučite kako se koristiti ovom biljkom vi možete raditi sokove od ove biljke, gelove, masti… Možete raditi mnogo toga i možete biti sigurni da će vam biti od koristi. Mi ćemo vam objasniti kako ovu biljku trebate održavati i što trebate raditi da vam biljka ne uvene.

Uvjeti u kojima biljka mora biti
Najbolje bi bilo kada bi biljku držali negdje na kraj prozora. Na tom mjestu nemojte imati navučene zavjese, nego dopuštajte da sunce prodire do vaše biljke. Ova biljka zna dosta narasti, pa joj zapravo treba i dosta mjesta. Stavite ju u neku malo veću teglicu kako se ne bi dogodilo da ova biljka ne stane u vašu posudicu. Isto tako probajte korigirati toplinu, odnosno napraviti da je prostorija u kojoj ju održavate na temperaturi oko 20 stupnjeva.

Kako održavati biljku aloe vera
Održavanje ove biljke ponajviše ovisi o jednoj stvari. A to je toplina. Kada je soba u kojoj držite na 20 stupnjeva, biljka ne bi trebala imati problema i početi će se razvijati odnosno cvasti. Biljka također u svome rastu ima i stadij mirovanja od 3 tjedna, i tada soba mora biti na temperaturi od 10 stupnjeva. Biljka također mora imati i dosta svjetlosti, pa ako ne može dobiti prirodnu svjetlost, možete napraviti razne lampe koje će joj pomoći da se razvija. Isto tako morate voditi računa o zalijevanju ove biljke. Ova biljka ima vrlo delikatne listove koji su jako oštri. Njih lagano pošpricajte i utrljajte maramicom. Biljku zalijevajte ovisno o njenoj veličini i o tome koliko raste. Ako vidite da su listovi počeli dobivati neku bjelkastu boju onda nešto krivo radite. Ako se to dogodi provjerite sve što radite, i ako neki korak krivo radite ispravite ga. Isto tako vam se može dogoditi i da se listovi jednostavno osuše. To bi značilo da vam biljka nema dovoljno svjetlosti, pa i to morate promijeniti. Biljku morate zalijevati svaki dan, i ako to ne radite ova biljka će recimo trunuti u svome korijenu i moći ćete vidjeti kako joj neki dijelovi lagano mijenjaju boju.

Pogledajte komentare, jer mnogi govore da se biljka može osušiti od prečestog zaljevanja. Osobno je moja Aloe Vera bila u vlažnoj zemlji, ali ne pretjeranoj te mi je dobro uspjela.

Sada kada znate kako vašu biljku trebate održavati, ne postoji razlog zašto bi se vaša biljka osušila ili zašto ne bi uspjela.

Napisano u kategoriji Aloe Vera sa tagom , , , .

31 Responses to Kako održavati Aloe Vera biljku

 1. Irena says:

  Nije mi jasno sasvim. Negde stoji da ne voli puno vode i da se zaliva odprilike 1x nedeljno, a ovde piše da se zaliva svaki dan!???
  Moje iskustvo je malo ređe zalivati, jer ima relativno malo korenje.. pa od prevelike vode može biljka brzo da istruli.

 2. rada says:

  naprotiv aloa vera nece zalivanje…vrlo retko,zalivanjem svaki dan listovi joj dobijaju braon boju…sunce ali ne direktni i retko zalivanje cak i leti…pisem iz iskustva imam je dugo godina 2 vrste..

  • iris says:

   Istina je ja sam baš zbog toga ostala bez svoje jer sam mislila da ju trebam dva puta tjedno zalijati.Jednostavno je odozdo istrunula,a bila mi je predivna.

 3. 24031973 says:

  ja sam ju tek jučer kupila i neznam kako treba postupiti sa njom ako ko ima iskustva neka mi se javi

  • bilka aloja vera.bilka kao i svaka. ako volite i osecate je kako bilka raste,,ja imam tu bilku 26 god.trenutno ih imam ok 20 saksije. od najmanje do najvece ..mnogo ih volim .to bilka oseca,,leti stavim sve na jedno mesto na sunce,samo kod mene popodne je malo hlad,ja ih zalivam samo kada odozgo jesuva zemlja,, obavezno ih odozgo lisce orosim vodom.
   oni ne vole da se puno zalivaju..imaju vodu u list…zimi unutra ima malo svetlo.. ne gde grejem.. volite cvece volece ion vas.. to je zivo bice oseca,,radja se i umire…..

 4. lena says:

  Aloe Vere je biljka kojoj je za opstanak potrebna velika kolicina sunceve svetlosti.Koliko su te vestacke svetlosti dobre po nju?Nemam mnogo iskustva o gajenju ove biljke ali u svakom slucaju ta biljka relativno brzo uvene i osusi se.U kojoj velicini posude biljka treba da se razvija osim sto je navedena tegla?

  • Mila says:

   onda je verovatno pogrešno uzgajaš, jer biljka uopšte ne vene brzo, niti lako. Svoj maksimum lekovitosti dostiže u 2god.i zato ju je nepotrebno čuvati 10god., a ne rasadjivati i brzo se razmnožava.
   Samo letos što sam dobila jednu od prijateljice, kad sam krenula iz Grčke, pokidala je iz bašte, donela sam je zavijenu u papir u Srbiju, i evo već je pustila dve mladice. Držala sam je na terasi, imala je svetlosti i nisam je gotovo zalivala, jer je ovo leto bilo dosta kišovito.

   • Vukasin says:

    Gledo sam neku emisiju o aloji de kazu da ona ima svaku 2,3 generaciju koja ima poremecen gen pa zbog tog gena ne moze da opstane bez obrzija sto se uzgaja kako treba.Ja sam moju aloju veru dobio prvi put stavio je pored prozora zalivo svaki 3,4 dan i samo je odjednom poceli listovi da se smezuraju i pocela da crni.IMala je sunca indikirektno,umrenu vlagu,toplotu posto je bila u sobi i nije joj se razvijo koren!!!

 5. Mila says:

  Molim da ispravite taj podatak da je Aloe Veri potrebno zalivati svaki dan!!! To je neistina, jer je to toploljubiva biljka, opstaje na temperaturi i preko 40C, a tamo baš i nema vode, uzima vlagu koliko može iz vazduha.
  Tim netačnim podatkom, neko može uništiti svoje biljke! Nanosite nekome štetu, ukoliko je početnik.
  Stoga, ispravite ili povucite ovaj netačan tekst!

  • Dzoni says:

   u pravu si slažem se u potpunosti. osim svega sto je navedeno moje iskustvo govori sledeće – biljka je u stanju da izdrži ekstremne uslove; nezalivanje mjesecima; potpuni nedostatak direktne sunčeve svjetlosti čak i život u polumraku; temperature niže od sedam stepeni ispod nule prilikom čega se biljka smrzne i uvene potpuno ostavljajući golu zemlju da bi se par mjesece kasnije samoobnovila

 6. amina says:

  Slažem se Mila, evo npr. meni je biljka počela da vene jer sam je stalno zalijevala, po uputama u tekstu. Nažalost prekasno sam vidjela komentare..

 7. ivana says:

  i ja imam dve aloa vere par mjeseci.držim ju na prozoru i zaljevam pomalo svaka 3 do 4 dana.sve je bilo super do jučer.sad su mi listovi omekanili i promjenili boju.nemam pojma zašto.ako netko zna…..??

  • reko licina says:

   Biljka raste 4 metra.

   • rada says:

    ne treba je zalivati cesto cak ni leti..ja je imam bas dugo..jedom u mesec dana..a kad budes htela da joj seces list onda najmanje 20 dana nece zalivanje..jedio ce tako da ti se odrzi,zivim u grckoj i pored veke temperature opet je ne zalivam…naucila me zena koja gaji plantaze aloje..

  • iris says:

   Isti slučaj kao i sa mojom…nevoli vodu,
   Ja sam svoju imala godinu i po…i sve je bilo uredu,dok nisam poslušala savjet…
   Da bi biljku trebala češče zaljevati.

 8. Marijana says:

  Moja aloa raste u vrtu, pošto sam u Dalmaciji i uz more zemlja je škrta, loša i zalijeva je se rijetko. To je ipak porodica kaktusa. Za sušnog vremena zalije je se svaki mjesec dana, tako da o svakodnevnom zalijevanju nema ni govora.

 9. Ksenija says:

  Aloja nije iz porodice kaktusa, nego rod ljiljana i nemojte je suvise muciti suvom zemljom, pogotovo ljeti! Treba samo biti umjeren i odrzavati zemlju lagano vlaznom. Ja je imam 4 godine i nadijelila sam se mladica i mladica…

 10. davor says:

  Ja moju imam već pet godina i raste u vrtu. Ljeti sadim paradajze blizu nje pa dobije vode svaki dan. Kad završe paradajzi više je ne zaljevam do sljedeće sezone paradajza. Živim u Puli i aloa vera prezimljuje vani. Temperature znaju pasti do -10 preko noći ali ne često

 11. Kate says:

  Ja sam pocetnik odgajanja Aloje. U saksii je pustila toliko mladih grancica i sada je kao zbun, nema prostora za razvoj. Molim ko ima iskustva da mi pomogne i objasni kako se radi rasadivanje ove biljke, ne osudujem se na svoju ruku da ne bi je unistila.

 12. Aloe vera says:

  Ja imam mali problem sa mojom aloe verom.držim je na prozoru i ima sasvim dovoljno svjetlosti,ali moja biljka je promijenila boju ,naime dobila je neke crvenkasto zuckaste tonove,a gel je dobio neku žutu boju.malo se i osušila na vrhovima listova.zalijevam je jednom sedmicno,nekad i po dva puta.Šta da radim,moda da joj promjenim zemlju ili nedto drugo?hvala

 13. Dzelila says:

  Imam aloju vec dvije godine, no pocela je da vene. Sta joj se desilo?

 14. šprajc says:

  ovo su gluposti,podnaša 0 stupnjeva C,ako se ne zaliva zimi,a i ne treba je zalivati jer nema dosta svjetla.Sve te sukulente biljke uključujući kaktuse trebaju prezimiti suhi (dakle ne zalijevati niti kapi zimi ),na temperaturama od 0 do 10-ak C.Kako nemaju zimi dosta svjetla u našim uvjetima izdužuje se za svjetlom,jer ih se zalijeva,a temperature u stanovima znamo kakve su 20-25 C podložni su bolestima .Inače aloya se ne osuši od vode nego istruli

 15. M32Kom says:

  Svoju aloe veru sam kupila ovo ljeto u lidla i držim je u kupaonici. Čak je nisam nit presadila u veću teglu, a čini mi se da sad već moram. Zalijevam je 1 put tjedno. U par mjeseci narasla je duplo. Nadam se da će tako i ostati.

 16. Amela Hodza says:

  Aloe vera biljka se ne mora svaki dan zaljevati ,jer ona je sama vlazna biljka
  Potrebno je svaki deset dana po malo zaljevati ili na spricati obicno vodom

 17. Muris says:

  Gdje mogu kupit aloe veru . Zivim u Americi i kako se to zove na Englishman

  • admin says:

   Aloe Vera se zove i na Engleskom.

   • slavko says:

    Gospodo, imam jedno pitanje, aloa vera ima ogroman broj sastojaka jako zdravih i korisnih , pa me interesuje dali bi mogla aloa da se izblenduje i da se u odredjenom odnosu pomijesa sa medom koji je najbolji prirodni konzervans i on bi sacuvao kvalitet aloe duze vremena.
    Slavko
    S

 18. Anja Nikolić-Hoyt says:

  Kako pelcati aloju? Nesretnim sam slučajem otkrgnula jednu “grančicu” pa ne znam što dalje jer sam čula da ju ne bi bilo dobro staviti u vodu da potjera mladice.

 19. Anja Nikolić-Hoyt says:

  Otrgnula, dakako.

 20. Miroslav says:

  Ja se uopće ne zamaram sa održavanje svoje Aloe, zaljevam svaka 2 dana preko ljeta, preko zime jednom tjedno ili ako je jaka zima ne zaljevam. Milim da se morate upoznati sa svojom biljkom osijetiti koliko joj je vlage potrebno.

 21. stanislav says:

  moze li me neko posavetovati gde bih mogao da kupim aloju stariju od 3 godine.

Odgovori