Recepti od Aloe Vera

Ako imate o svom domu Aloe Veru i malo istraživačkog duha, možete od nje napraviti razne pripravke.

Prvo što je važno je koju vrstu Aloe Vere Imate. Od njih oko 250 do sada pronađenih, samo je četiri ljekovito, stoga obratite pažnju da imate pravu vrstu. U svrhu utvrđivanja vrste bilo bi dobro savjetovati se sa stručnjakom.

Prije nego krenete raditi pripravke od Aloe Vere, pobrinite se da je biljka stara najmanje dvije godine. Tek nakon toga ona dobiva svoja ljekovita svojstva koja možemo iskoristiti.

Postoji puno recepata za pripravke od Aloe Vere, evo nekih jednostavnih recepata za različite namjene.

aloe-vera-krema-medPrvi je recept za masku za lice od meda i Aloe Vere. Odrežite list biljke što je više moguće pri dnu pri tome pazeći da ne oštetite ostale listove. List izrežite na komade dugačke oko desetak centimetara, zatim komade prerežite po sredini tako da dobijete slojeve sa kožom lista sa vanjske strane a sa unutrašnje svježim gelom unutrašnjosti biljke. Žlicom sastružite gel u posudu, za ovo će vam možda trebati malo prakse no ide lako i bez problema a najgore što se može dogoditi je da ne skinete sav gel ili da sastružete dio vanjske ovojnice lista koju tada jednostavno maknete.

Nakon toga, na količinu gela koji ste sastrugali dodajte trećinu te količine meda. Ako imate tri žličice gela, dodajte jednu žličicu meda i dobro promješajte, ako ima grudica gela, razbijte ih i tada masku nanesite na lice. Držite ju na licu dvadesetak minuta i isperite čistom vodom. Odmah ćete primjetiti dobrobiti ove maske za lice. Nakon dužeg korištenja trebali bi nestati i ožiljci ako ih imate na licu. Ako vam je ostalo viška maske, slobodno ju stavite u hladnjak u zatvorenoj posudi i koristite u roku nekoliko dana.

aloe-vera-sokBrzi napitak od Aloe Vere Gel Aloe Vere je iako zdrav previše gorak da bismo ga jeli čistoga stoga evo jednostavnog recepta kako popiti gel, a da pritom uživamo u okusu. Za sok nam je potreban mesnati list Aloe Vere. Dovoljno je ako je list širi odrezati jedno 10 centimetara biljke te nožem oguliti kožu. Kožu ćemo najlakše oguliti ako prvo nožem odrežemo bridove, dijelove na kojem je list u obliku pile, a zatim precizno što više uz kožu lista zarežemo i odvojimo sloj gela.

Kada smo to napravili, izaberemo prirodni voćni sok po izboru, preporučujem iscijeđenu naranču, a možete dodati i pola limuna te sve zajedno ubacite na nekoliko sekundi u blender ili izmiksajte štapnim mikserom kako bi se dobio jednoličan napitak. Sa okusima možete eksperimentirati dodajući manje ili više Aloe Vere ili mijenjajući sok s kojim miješate gel. Pazite samo da je sok prirodan i da nema dodanog šećera ili zaslađivača kako bi napitak bio potpuno zdrav.

Kožom lista, umjesto da ju bacite možete premazati ruke ili lice jer je gel izuzetno dobar za vlažnost kože.

Ako niste potrošili cijeli list za sok, odložite ga u hladnjak do slijedeće prilike kad ćete praviti napitak.

Napisano u kategoriji Aloe Vera sa tagom , , , .

Odgovori