Uzgajanje Aloe Vere

Aloe Vera je višegodišnja biljka i relativno se jednostavno uzgaja. Može se uzgajati kao lončanica i u vrtu. Ipak, za vrt bi klima trebala biti bar mediteranska i tijekom zime biljku bi trebalo zaštiti nekim pokrovom.

Prije nego krenete uzgajati svoju biljku Aloe Vere, odaberite vrstu koju želite. Ako ju mislite koristiti za zdravstvene svrhe, bilo bi najbolje uzgojiti najljekovitiju Aloe Veru Barbadensis Miller.

Uzgojiti ovu biljku možemo tako da reznicu koja se sa strane reza posušila kako ne bi došlo do truljenja stavimo u supstrat i čekamo da dobije žilice i krene se ukorijenjivati. Aloe Vera je sukulent, što znači da u svoje mesnate listove sprema vlagu potrebnu za razvoj stoga joj ne odgovara način puštanja žilica u  vodi kako se to radi sa ostalim biljkama, iako postoje iskustva koja govore da se biljka jako dobro razvila i na taj način.

aloe-vera-plantazaBudući da Aloe Vera „voli“ zgusnutiji raspored, dobro bi bilo reznice staviti dosta blizu jedne drugima dok se malo ne razviju.

Ako ćete biljke držati u posudama, a ne u vrtu, bilo bi dobro na dno posude prvo naslagati nešto kamenja, preko toga sloj pijeska i tek onda gore zemlju. Važno je da posuda ima rupu kroz koju može otjecati eventualni višak vode. Aloe Vera ne podnosi puno vlage stoga ju ne zaljevajte češće od jednom tjedno i to relativno malom količinom vode.

U zimskom periodu bilju je dobro unijeti u neki unutrašnji prostor sa nešto svjetla ako je moguće. Važno je smanjiti zaljevanje na najviše jednom mjesečno u periodu kada biljka miruje. Ovo se odnosi na situaciju kada je biljka u unutrašnjem prostoru ali i dalje na  nižim temperaturama.

Ako svoju biljku držite u grijanom prostoru, postoji mogućnost da joj to neće odgovarati stoga u prvo vrijeme nakon premještanja obratite pažnju u kakvom je biljka stanju i mijenja li se što na njoj.

Ako joj grijani prostor ne odgovara, što se lako može dogoditi, treba ju prebaciti u neki hodnik ili predsoblje da prezimi.

Aloe Vera, odnosno njen gel postaje ljekovit tek kod biljaka starijih od dvije godine stoga nemojte ranije kidati listove i koristiti gel. Nakon dvije godine, možete kidati listove i to tako da ga otkinete cijelog. Biljka se vrlo brzo oporavlja i dobro napreduje čak i ako joj se kidaju listovi.

Napisano u kategoriji Aloe Vera sa tagom , .

2 Responses to Uzgajanje Aloe Vere

  1. byrtix Neno says:

    Ne treba kidati vise od tri lista godisnje, Biljka dobuiva ljekovitu zrelost tek nakon 4-5 godina. To mozete osjetiti i po ukusu soka. Zrela bilka ima sok koji je GORAK!

  2. neznalica :) says:

    moja aloa vera se malo smrznula na balkonu. da li mogu ikako iskoristiti te smrznute (malo uvenute) listove? žao mi ju je samo baciti.

Odgovori