Vrste Aloe Vere

Barbadensis-Miller-aloe-veraAloe Veru se može po izgledu povezati sa kaktusima iako ona to nije. Spada u širok spektar biljaka koje pripadaju porodici ljiljana. Postoji oko 240 poznatih vrsta Aloe Vere koje se razlikuju po svojstvima i izgledu, tako da mogu biti od svega desetak centimetara do preko metar visine.

Od poznatih vrsta ljekovito je samo njih četiri.

Aloe Vera Barbadensis Miller je najkorištenija Aloe Vera u zdravstvene i kozmetičke svrhe. Pripisuju joj se bezbrojna ljekovita svojstva a veliki dio tih svojstava je i znanstveno dokazan. Više se preporučuje u kozmetičke svrhe i za vanjsku primjenu.

Aloe Vera Arborescens prema ocu Romanu Zagu ima svojstva koja pomažu pri liječenju raka. O tome je čak napisao i knjigu. Ova je vrsta bolja za konzumaciju i unutarnju upotrebu.

Aloe Vera Chinensis još je jedna ljekovita vrsta Aloe Vere koja raste do šezdesetak centimetara visine. Širi se u svijet sa područja Indije i Vijetnama.

Aloe Vera Ferox, osim nešto drugačijeg izgleda i veličine ima vrlo slična ljekovita svojstva kao i gore navedene. Neki izvori navode kako sadrži bar dva puta veću količinu nutrijenata od ostalih ljekovitih vrsta.

Ostale vrste Aloe Vere nemaju ljekovita svojstva no i dalje mogu biti lijep ukras u domu i vrtu. Vrstu naravno birate prema željama i potrebama vlastitog prostora.

Što se tiče samog prepoznavanja i razlikovanja jedne od druge vrste, bilo bi najbolje to prepustiti stručnjaku, bar dok ne svladate potrebna znanja za razlikovanje. Imajte u vidu da su prodavači u cvjećarnicama ipak uglavnom nedovoljno informirani o detaljima stoga često nisu pouzdan izvor. Također u koliko želite koristiti Aloe Veru u ljekovite svrhe, pronađite biljku koja nije tretirana preparatima a što biljke iz cvjećarnica obično jesu.

Napisano u kategoriji Aloe Vera sa tagom , , , , .

Odgovori